Skip navigation.
Idéer om idéer

Jobba med det du brinner för, inget annat duger

Jobba med det du brinner för, inget annat duger!

Det finns verkligen alla sorters människor! Spännande, tråkiga, tjocka, smala, långa, korta, svarta, vita. Men skillnaderna sitter i mottagarens ögon och skillnaderna är relativa. För experten är idén dålig, för den oinvigde är idén genialisk. För entreprenören är affärsidén jättebra, för den anställde är den helt kass. Vem har rätt?

Men en sak har vi alla gemensamt, vi är oss själva närmast. Det är bara du som vet vem du är. Det är bara du som vet vad du vill. Det är bara du som vet vad du gillar innerst inne. Vad brinner du för? Vad gör dig riktigt glad, motiverad, sporrad, lycklig?

Jag läste precis nyss en bra bok som heter Good to Great av Jim Collins. Den handlar om vad som utmärker de allra bästa företagen jämfört med de som inte riktigt når toppen. Endast elva företag klassades som världsmästarföretag. Företag man nästan hört talas om: Kimberly Clark, Wells Fargo, Fannie Mae, Circuit City och några fler. De hade alla en rad faktorer på plats. Sammanfattningsvis kan man säga att de hade rätt anställda, rätt strategi, rätt ledning, rätt synsätt, rätt inställning, rätt-rätt-rätt! En sak grabbade tag i mig personligen och det vara företagens igelkottsstrategi. Och den strategin kan man applicera på det personliga planet.

Igelkottsstrategin betyder ungefär det här:

1. Har Du hittat din speciella talang? (Igelkotten: jag gillar att stickas!)

2. Kan du hitta en affärsmodell eller en affärsidé kring din talang? (Igelkotten: vem som än angriper mig, får sig ett stick - eller många!)

3. Brinner du för att utöva din talang? (Igelkotten: jag älskar att stickas!)

Kan du svara ja på alla frågor och hitta skärningspunkten dem emellan? Grattis! Då har du hittat rätt.

Tycker ni att skolan, arbetsgivarna, arbetstagarna och arbetsförmedlingen är bra på att vaska fram talanger? Det tycker inte jag. Men däremot tycker jag att Sverige borde vara bättre på det. För vem blir glad av att prata med en sur tant på A-kassan? Ytterligare en som inte hittat sin talang. Snart är det kanske en ung framåt kines som pluggat svenska i Beijing som svarar i telefon på A-kassan istället för dig.

Vad är Din talang?

Strävar du efter att jobba med det?

Varför inte?