Skip navigation.
Idéer om idéer

Ett litet blått spöke saboterar IKEAs miljöprofil, men en liten idé kan göra stor skillnad.

|

Det lilla blålysande spöket SPÖKA från IKEA kunde varit en del av lösningen. Tyvärr är det en del av problemet.

Hur kan ett gulligt spöke vara ett problem? En sån utmärkt idé dessutom. Ett litet laddningsbart spöke som lyser tryggt i mörkret med ett blått sken. Perfekt för barn som vill ha en lampa tänd. Nu kan de rentav ha lampan med sig i sängen eftersom det lyser utan sladd halva natten i alla fall. Och med sladd lyser det hur länge som helst.


SPÖKAs akilleshäl är laddaren som kommer med. En riktig miljöbov. Dessutom stjäl den pengar av mig. Jag får betala mer för SPÖKA till elbolaget än vad IKEA får. Hörde du Kamprad? Sved det? Ingvar Kamprad säljer SPÖKA för 119:- På tre år har elbolaget fått 300:- av mig. Hade IKEA och Kamprad tagit 129:- för SPÖKA hade elbolaget fått 30:-. Dumsnåla smålänningar tvingar mig betala mer än dubbelt utan att tjäna en krona själva! Drygt 400 kronor i stället för 160 spänn.

Ändå är det inte mina pengar som är problemet. Det är Asien och miljön. IKEA uppmuntrar asiaterna att massproducera laddare och transformatorer som drar tio gånger mer el än de behöver. För de kostar en dollar i stället för två. Just nu.

Edit:

Glömde skriva i klartext varför elförbrukning är ett miljöproblem. Den bidrar till växthuseffekten och miljöförstöring. En stor andel av världens el kommer från eldning av fossila bränslen. Ifall någon råkat missa den saken.

Naturligtvis är det okunskap och inte ondska. IKEA har bara som vanligt köpt billigast möjliga som klarar uppgiften. Därför hjälper ett gott råd: Bodrul Khalique (som designat SPÖKA) behöver bara ringa exempelvis Sony Ericsson. De har en laddare som passar perfekt till SPÖKA och de andra små gulliga lysfigurerna. Den är liten, väger nästan ingenting och blir inte brännhet. Problemet löst. Kostar några kronor extra, men påsen med spöket kommer väga hälften så mycket.

Så enkelt får IKEA en till långsiktig miljöinsats till på agendan. Nämligen att slå ut alla slösaktiga laddare och transformatorer. Vi som har råd måste ta den smällen. Snarast. Ett par miljarder människor till är på väg att skaffa sig rimlig levnadsstandard. De vill också ha laddare. Och de kommer köpa till absolut lägsta pris. Vi som har råd ska se till att laddarna till lägsta pris inte drar tio gånger mer el än uppgiften kräver. Det fixar vi genom att bara köpa "bra" laddare. Då går alla investeringar och utveckling till att producera dem optimalt, vilket gör den "bra" sorten billigast. Att den sedan kräver mindre material (järn och koppar) är bara en bonus som alla vinner på i längden.

Fördjupning:

Billigast möjliga laddare kostar sisådär en dollar. Funkar perfekt. Men drar ström hela tiden. Den blir vaaaarm. Otrevligt varm. Spöket laddar klart på ett par timmar men laddaren sitter såklart i väggen 24 timmar/dygn. Drar du ur laddaren? Jag gör det inte. Det är omänskligt med teknik som ställer sådana krav. Alltså sitter den i och drar sina watt. I SPÖKAs fall är det nio watt. Jag väntade mig 4-5 watt - det är mera normalt - men IKEA tycks ha hittat en riktig lågbudgetlösning som är extra ineffektiv. Och som drar exakt nio watt vare sig spöket är inkopplat eller inte. Ett nio watts värmeelement.

Nio watt är väl inget att bråka om? Jo. I det stora perspektivet. Summan av dessa ynka watt blir 79 kWh/år. (9*24*365/1000). Motsvarar c:a 100:-/år på min elräkning. Spöket behöver egentligen bara el för 10-20:-/år. Resten eldas upp i laddaren. Varför? För att IKEA betalt en dollar för laddaren i stället för två dollar. IKEA sparar 5-10:- på ett spöke för 119:- och tvingar mig betala deras besparing med hundralappar på elräkningen.

Ondska och girighet? Förmodligen inte som sagt. Ingvar Kamprad är snål, men knappast dumsnål och kortsiktig. Och Bodrul Khalique har knappast designat sitt barnvänligt blålysande SPÖKA och liknande figurer för att göda elbolag och växthuseffekt. Det handlar bara om att en idé som redan finns på annat håll inte finns hos IKEA.

IKEA är nya på den här arenan. Mobilindustrin och många andra vet redan vad som gäller. De kör sedan länge med moderna laddare som bara drar ström när de laddar. Resten av tiden "sover" de. Den typen av laddare är en del av lösningen. De innehåller mer elektronik och kräver mera förädling i tillverkningen än den gamla energislukande sorten kräver. I gengäld minskar behovet av järn och koppar med 80-90%. Skillnaden känns direkt i handen. IKEAs laddare till SPÖKA är en tung klump som blir brännhet. Sony Ericssons motsvarighet väger nästan ingenting och blir inte ens ljummen. Men den gör exakt samma jobb.

Mitt grundtips till IKEA är som sagt att ringa Sony Ericsson och göra en deal om laddarna. En deal mellan multinationella svenskar. Volymer och marknader lär matcha rätt bra.

Sen finns en till faktor i det stora perspektivet. Den viktigaste. Vad som händer när ett par miljarder människor till ska ha rimlig levnadsstandard. De vill också ha laddare. Och de kommer köpa till absolut lägsta pris.

Varför gör jag då ett Cyborgmoln i stället för att ringa IKEA:
Ja, vad gör man när man har överskott på idéer? Just den här idén kan jag naturligtvis pitcha hos IKEA, Naturskyddsföreningen, Greenpeace och allt möjligt. Johan Staël von Holstein är säkert också intresserad att driva miljöfrågan. Men detta är bara en idé i högen och min tid är begränsad.

Alltså får idén bilda ett cyborgmoln i stället. Idén är stark, viktig och självklar. Den orkar driva sig själv bara jag ger den en ärlig chans. Är IKEA någorlunda uppmärksamma hittar de bloggningen själva och sätter den i händerna på rätt personer. Sen fattar man några raska policybeslut och saken är fixad. När molnet väl upptäcks av en journalist som jagar ett bra scoop på multinationella IKEA, miljöfrågor och hur miljöchef respektive Ingvar Kamprad sköter miljön ligger det redan energisnåla laddare i butikerna. Om inte... Då har inte Kamprad lyssnat så noga på Jonas Birgersson. Han vet vad cyborgmoln är, även om han knappast använt just det namnet.

En annan lösning hade varit om IKEA haft en lämplig idékampanj. Ungefär som "Fiffiga Folket" men där de bett om idéer hur de IKEA kan bli bättre. Då hade jag enkelt kunnat slänga in förslaget. Det hade tagit mig 10-15 minuter. IKEA hade kanske tvingats locka mig med nåt pris, men smakar det så kostar det.

Fast just nu är min omsorg om planetens och mina barns framtid viktigare än att sälja en idé till IKEA. Men på något sätt gillar jag tanken att låta ett cyborgmoln överlämna budskapet. I stället för att jag ska jaga nån som bryr sig om idén ligger den och väntar på den som aktivt söker efter den.