Skip navigation.
Idéer om idéer

Konst och ingenjörskonst - eller konsten att veta hur mycket man inte vet

En sak jag tagit till mig pinsamt sent är hur mycket jobb det egentligen ligger bakom en bra teckning, sajtdesign, skulptur eller annat konst och designrelaterat.

Det är ju lätt att tro att det bara sitter ett übergeni och ritar ihop det där. Färdigt rätt upp och ner på papperet liksom. Utan skisser. Utan research där miljöer och detaljer fotograferats och målats av till vansinne. Och där färger, material och strukturer testats i drivor. Naivt, men alltför lätt.

Okej. Nu har de så kallade humanisterna och artisterna fått sitt skratt. Dags för er att bli omskakade också. Ta fram iPod:en eller mobilen och fundera lite.

Tror du verkligen att det suttit en übernörd och bara snutit fram den där saken ur näsan? Ja designen är såklart snuten ur näsan. Läs det jag just skrev ovanför. Jag är ingenjör och jag vet sen gammalt att designers och konstnärer bara sätter sig och kluddar ihop mästerverk medans de mumlar lite egotrippat. Gjort på en kvart bara inspirationen kommer till.

Prylarna inuti däremot kräver gigantisk research där man får resa världen över för att hitta precis rätt människor som kan göra jobbet som man vill ha det och testa prototyper och tekniska designförslag till vansinne.

Korrekt. Jag har insett att skillnaden mellan en ingenjör, en konstnär och en designer är marginell och att språnget mellan världarna är kortare än att hoppa från hårdvara till mjukvara eller från blyerts till lera. Same same, but different.

Det viktigaste är snarare att inse att när något känns som magi så beror det på att man inte vet tillräckligt om hur gigantiskt mycket kunskap och arbete som, egentligen ligger bakom. Då är det inte så magiskt längre. Det handlar bara om att orka göra jobbet. Och då hjälper det att trivas med det!