Skip navigation.
Idéer om idéer

Idéer som går igen. Samla författare och läsare på nätet.

Tom Lodges Frontlist är nu uppe i 600 medlemmar efter att ha kört ett kvartal, enligt Svd. Tittar man snabbt på Tom Lodges idéer och communityn Frontlist ser man många likheter med vårt gamla projekt Publish Your Book - för läsare, för fattare som inte tagit riktigt samma fart. Det är bara att gratulera Tom Lodge och samtidgt konstatera att idén i sig var det inget större fel på. Det var snarare det problem som flertalet nya samlingsplatser lider av - brist på kritisk massa och att komma förbi det där med hönan-och-ägget. Just det senare drabbar ofta nya idéer. Ingen vill vara med och prova eller satsa något förrän alla redan är där och jobbar för fullt med idén.

Tom ser ut att ha lyckats med den saken eftersom han både har hundratals medlemmar och förlag med på båten. Det finns säkert flera hinder på vägen kvar, men Frontlist ser i alla fall ut att vara på just vägen...

Publishyourbook då? Nu ser vi att sådana idéer fungerar i UK. Ännu viktigare är att andra ser att idéerna fungerar. Nu gäller det bara att få snurr på det hela i sverige också... Och precis som för Frontlist gäler det att känna sig fram lite. Vägen är inte given - det som funkar i UK och för Tom Lodge behöver inte fungera just i sverige och för oss. Det kanske inte ens är önskvärt med ett traditionellt förlag som är med på båten? Talböcker och e-böcker växer explosionsartat. Till och med Jan Guillou tror på de förstnämnda, men dissar de senare - förmodligen för att han tror att teknikens frontlinje är flatskärmar från Samsung som kostar 2000:- idag och det femdubbla när han skrev sin senaste pappersbok.

Personligen tror jag på E-bok i mobilen. Jag vet att en del hånflinar åt den saken, men det gör inget. Det är nog samma personer som hånflinade åt att ha en kamera i mobilen runt år 2000. Smile! Klick! Tekniken utvecklas. För 15 år sen hade du inte ens en GSM. Vi hinner nog fixa papperslika skärmar också.