Skip navigation.
Idéer om idéer

Gym för hjärnan - en idé stark nog att nå förstasidan på Dagens Nyheter

Hjärngym finns med på en lång lista i ett projekt jag är med i. Projektet samlar affärsidéer. Att se en idé ur listan orka hela vägen upp till Dagens Nyheters förstasida ger blandade känslor. Både ryggmärgens "den är ju våran! vi var först! skydda!" och det mer realistiska; idén ligger i tiden. Vi är bara en av många som känt av trenden. Att det står i tidningen är bara en bekräftelse att idén är rätt. Chansen att resten av idéerna på listan också är "rätt" ökar.

Så är det med idéer, de verkar alltid bättre när man hör dem igen ett tag senare. Och det är lätt att sura över att man inte tog chansen och satsade när man hörde den första gången. Eller kom på idén själv. Men just så är det. Forskning (Robert Cialdini Social Proof och Scarcity) visar att vi uppskattar saker mycket mer när någon annan har den än när man själv kan plocka upp den utan konkurrens. Även idéer.

Att andra aktörer redan håller på med "samma" idé är oftast bara bra. Då försvinner behovet att förklara varför ingen annan använder idén om den nu är så bra. Den används ju redan... Sedan gäller det såklart att ha en egen unik twist på idén.

Och det DN prydligt gör i sin artikel om hjärngym är att lista flera olika varianter på att träna hjärnan. Inte någon flummig fundering från forskningslabbet som kan bli något om flera år, utan konkreta färdiga produkter som går att köpa och/eller prova direkt.

www.lumosity.com/ - hjärnövningar
www.aboutworkingmemory.com/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=43 - test av minnet

www.mindweavers.com/ datorprogram för träning
www.nintendo.co.uk/NOE/en_GB/games/nds/dr_kawashimas_brain_training_how_old_is_your_brain_3234.html - Nintendo DS-"spel" för träning
http://www.nintendo.com/games/detail/4kPPwCXTwoX02XL0D1S4XK6esewNBTm8 - Nyare Nintendo Wii och DS-"spel" för gymliknande träning av hjärnan
www.positscience.com/ - hjärnövningar

Det mesta på engelska, eftersom det är en trend som kommer utifrån.