Skip navigation.
Idéer om idéer

Fruktflugor, var otyget kommer ifrån och nyttan av en köksspindel

Bananflugor (fruktflugor, ättiksflugor, blomflugor (?)) kommer från butiken som ägg (som sitter fast på frukt eller på grönsaker) eller som flugor… de kan också komma in utifrån (från fruktträd mm).

Utveckling från ägg till färdig fluga sker på ca 8 dagar och varje hona lägger ca 500 ägg. Flugorna lever sedan i 17-20 dagar. De finns överallt i vår natur och larverna utvecklas i allt slags surnande/jäsande material (öl/vinslattar, gammal frukt, golvbrunnar, diskho, blomjord mm).

Hämtat nästan rakt av från Lindas blogg men informationen är värd att bevara.

Förutom total disciplin med att städa undan och/eller totalsanera allt en fluga kan lägga ägg i är det i princip bara daglig zapparjakt med elektrisk myggracket som är effektiv mot fruktflugorna. De är för små och snabba för handklapp och vanlig flugsmälla.

Jajustja. Nu minns jag det allra effektivaste medlet. Det strider helt mot regeln om städdisciplin och sanering, men finns det ett spindelnät... Låt det vara kvar. Och njut av hur effektivt en spindel kan röja ohyra. Det räcker med en mininät på några centimetrar i ett diskret hörn för att skörda högvis med flugor.

Ännu ett exempel på att det kan bli minst lika bra resultat om man gör precis tvärtemot hur man BORDE göra...

Uppsala univeritet har också lite smaskiga närbilder på ägg från bananfluga i frukt och bananflugelarver