Skip navigation.
Idéer om idéer

Dags att skifta från Gigabyte till Terabyte

Moores självuppfyllande profetia slår till igen. Den där som säger "10 gånger mer för pengarna var femte år". Jo jag vet. Moores lag -- eller Gordon Moores första lag om man ska vara petig för det finns en andra lag också -- brukar citeras som en fördubbling var 18:e månad. Eller halva priset om 18 månader. Men det är roligare att räkna i tiodubblingar. Och på femton år så blir det ungefär tusen gånger. Och prefixgränserna spricker.

Så nu är det dags igen. Nånstans runt 1995 spräckte hårddiskarna gigabyte-gränsen. Och i år är det Terabyte som gäller. Visst ligger de normalbilliga diskarna kvar runt 0,5 TB, men det finns diskar på 1 TB och det lär knappast dröja till nästa år innan priset/Gigabyte är nere på prisvärd nivå.

Och på RAM-sidan spräcktes Gigabytegränsen nästan i tysthet. Det bara blev normalt med 1-2 gigabyte i stället för 512 fjantiga megabyte. Att jämföra med de hårddiskar på 5 Mbyte som en gång i PC:ns barndom gick att stoppa i som en frälsning från det hemska ödet att ha operativsystemet på diskett.

Moores andra lag då? Jo den säger att investeringskostnaden för fabriken fördubblas var 18:e månad. Sedan jag hörde om Moores andra lag blev jag övertygad om att Moores lag kan fungera i nästan alla branscher. Tegelsten exempelvis. Om jag fick bygga en dubbelt så dyr fabrik var 18:e månad skulle jag nog kunna göra dubbelt så bra eller hälften så dyra tegelstenar med den nya fabriken. Skicka hit pengarna bara! Och leta leta nya saker att göra med billigt tegel. Ohållbar affär? Luftbubbla? Möjligt. Men datorindustrin har klarat sig 40 år på den. Och jag uppskattar oerhört att en komplett 64-bits dator kostar mindre än en 8-bitars CBM-64 utan skärm och disk kostade när den var modern på stenåldern.